Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, ma też ciemną stronę: w niektórych przypadkach jest to wyzysk siły roboczej i problemy środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie rzek.
Naukowcy z fińskiego Centrum Badań Technicznych VTT opublikowali nowe badanie opisujące bardziej zrównoważoną metodę produkcji kawy wystarczającej do zaspokojenia popytu na ziarna kawy, w tym bioreaktory.
W przeciwieństwie do tradycyjnych upraw kawy nowo produkowana kawa „wyhodowana w laboratorium” jest uzyskiwana w procesie zwanym rolnictwem komórkowym, który obejmuje komórki roślinne i bioreaktory składników odżywczych do wytwarzania określonych produktów w warunkach laboratoryjnych. Według naukowców uzyskana partia kawy jest taka sama jak kawa tradycyjna, przynajmniej pod względem smaku i aromatu.
Kawa wyhodowana w laboratoriach jest obecnie nadal uważana za eksperymentalną i dlatego nie może być udostępniona społeczeństwu. Zakładając, że kawa uzyska aprobatę Novel Food w Europie i autoryzację FDA w USA, pewnego dnia może być oferowana konsumentom jako alternatywa dla ziaren kawy pozyskiwanych ze zwykłych upraw.